Ansigt, mund og svælg

Ansigtet består af 24 muskler, der gør det muligt at bevæge ansigtet i mange forskellige ansigtsudtryk, eksempelvis at smile og se vred ud. Når muskler og nerver i ansigtet fungerer optimalt, sørger de ligeledes for at vi har et “symmetrisk” ansigtsudtryk, både i øvre, midt og nedre ansigtsdel. I den nederste del af ansigtet har vi ligeledes muskler, der sørger for at vi kan lukke munden og beholde maden inde i munden, når vi skal tygge. Inde i munden findes den store tungemuskel, som består af flere “ydre og indre” muskler, som bl.a. sørger for at vi kan bearbejde og tygge maden inde i munden.

At spise, tygge og synke mad/drikke er en mere kompliceret proces, hvor vi bruger mere end 26 muskelpar og 6 kranienerver til at synke en mundfuld mad. En normal synkeproces tager ca. 1 sekund.

Skader i ansigt, mund og svælg

Hvis der opstår skader i muskler eller nervebaner i ansigtet, kan der opstå pareser (lammelse), smerter eller nedsat følelse i dele eller hele ansigtet. Det kan give ubehag og et asymmetrisk udseende. Der kan også opstå problematikker med eks. at have mad/drikke i munden, samt besvær med at synke mad/drikke.

Besvær med at synke, spise eller drikke (Kaldes også dysfagi)

Dysfagi er et symptom, der refererer til vanskeligheder eller ubehag i forbindelse med at synke, spise/drikke, og det kan skyldes motoriske, sensoriske og kognitive problemer. Læs mere under fanen dysfagi.